Brøndby fik særligt besøg: Kan have stor indflydelse på klubbens fremtid

Nyheder
fredag, 10 maj 2024 kl. 13:17
bif stadion dif
Når en dansk fodboldklub kvalificerer sig til Champions League eller en landsholdsspiller skifter til en international klub, kan fansene glæde sig. Men det er de ikke ene om at kunne.
Den Europæiske Sportsmodel sikrer, at 7% af indtægterne fra Champions League går til ungdomsudvikling på tværs af hele Europa.
Derudover går 5% af transfersummen til de klubber, hvor en solgt spiller har spillet i deres unge år.
En aftale som dette er kommet under pres på grund af udbryderligaer som European Super League.
Det fik spidskandidaterne Christel Schaldemose (S) og Morten Løkkegaard (V) samt SF-politiker Rasmus Nordqvist til at aflægge et besøg på Brøndby Stadion for at høre, hvorfor deres opbakning er vigtig:
"Der er en polarisering indbygget i professionaliseringen, hvor man som sportsklub hele tiden vil stræbe efter at styrke sin position. Og det kan godt nogle gange være på bekostning af bredden. Derfor er det enormt vigtigt, at vi har en central model, der husker solidariteten," sagde sportschef i Brøndby IF Carsten V. Jensen i forbindelse med besøget ifølge en pressemeddelelse fra Danmarks Idrætsforbund.
Den Europæiske Sportsmodel sikrer også de demokratiske spilleregler. Samtidig har aftale også indflydelse på, at kampene afvikles under demokratiske turneringsstrukturer på tværs af forbund og sportsgrene i Europa.
Kandidaterne blev vist rundt på anlægget, hvor Brøndby IF's direktør Ole Palmå fortalte nærmere om forbindelsen mellem bredden og eliten i Brøndby.
Her kom han også ind på den store betydning, de europæiske turneringer har for klubbens fortælling.
Efter besøget delte politikerne deres opfattelse af, at den europæiske sportsmodel er vigtig at forsvare i EU:
"Den europæiske sportsmodel er jo i virkeligheden et billede på, hvordan man kan få både et foreningsliv og et samfund til at fungere. Vi har brug for en bredde og en elite, der skal spille sammen. Den ene er den andens forudsætning. Derfor er det vigtigt, at vi får sikret den europæiske sportsmodel, så det ikke kun er 'big money', der bestemmer,” sagde Christel Schaldemose.
"Jeg tror ikke, man kan overvurdere, hvor meget sporten betyder for vores sammenhængskraft. Over årtier har vi opbygget en model, hvor man starter fra bunden i en klub i bredden og har noget at stile efter. Hvis man giver op på den og hvis pengene kommer til at styre alt, så har vi mistet noget meget, meget vigtigt i den europæiske og danske kultur," lød det fra Morten Løkkegaard.
Hos Danmarks Idrætsforbund er man rigtig glade for, at politikerne har gjort det til en prioritet at kigge forbi, selvom de har gang i en travl valgkamp.
"Den europæiske sportsmodel er afgørende for den åbne konkurrence på tværs af sportsgrene, og at indtægterne fra de største turneringer også kommer græsrødderne til gode. Derfor er jeg virkelig glad for, at politikerne prioriterer at kigge forbi, og at de har vist deres opbakning til vores fælles sag," udtalte Hans Natorp, formand i DIF.